Recepten

Asperges met gerookte zalm en kruidige citroenboter

28 juni 2022

Hoe ging dat vroeger bij jou thuis? Werd er op zondagavond ook wat uitgebreider & fancier gegeten? Misschien wel in de living in plaats van in de keuken én met het schoon servies? Bij ons thuis stond er klassiek een ‘sunday roast’ op het menu. Al noemden we dat toen uiteraard niet zo, maar was het gewoon ‘een goed stukske vlees’. Meestal rosbief of biefstuk met daarbij boontjes en kroketjes of gratin.

Nu ik zelf mama ben denk ik: chapeau voor mijn moeder!

Want hoewel ik dit absoluut een prachtige traditie vind, heb ik die niet echt doorgetrokken in mijn eigen gezin. Weekends staan hier sinds de komst van de kindertjes volop in het teken van hen. We sluiten die weekends dan ook meestal uitgeteld in de zetel af, met kip aan ’t spit van de markt (mét patatjes – ook van de markt).

Misschien zie jij het ook niet echt meer zitten om na een druk weekend op zondagavond nog een uitgebreid feestmaal uit je mouw te schudden? Geloof me: I get it! Maar die gezelligheid, dat tijd pakken voor mekaar, het eten extra lekker maken op zondag, daar wil ik toch eigenlijk wel wat meer mijn best voor doen, met of zonder rosbief.

asperges citroenboter munt

Want dat het niet altijd rond een goed stuk vlees hoeft te draaien bewijst dit aspergerecept. Deze heerlijke groente verdient het gewoon om ‘The Centre of Attention’ te zijn, toch? Bovendien loopt het korte seizoen van deze groente op z’n einde. Het ideale moment dus om er nog één keer een topgerecht mee klaar te maken.

Ik beloof je, zelfs na een druk weekend is het een makkie om deze asperges met gerookte zalm en kruidige citroenboter te maken. Want het kost je amper werk en ze is o-zo-lekker! Jasmien, die als weekmenu-abonnee het recept al klaarmaakte liet me alvast weten: Die asperges met citroenboter, my god, het beste wat ik ooit at!’ Just so you know 😉

Asperges met citroenboter en gerookte zalm

Heerlijk verrassend en kruidig aspergerecept

  • 10 aspegerges ( geschild en harde onderkant verwijderd)
  • 1 citroen
  • 200 g gerookte zalm
  • 1 chilipepertje (zaadlijst verwijderd, in grove stukken)
  • 100 à 150 g echte boerenboter ((neen geen Solo of andere variant))
  • Handvol munt (fijngehakt)
  • peper en zout
  • Enkele blaadjes basilicum (fijngehakt)
  1. Vul een kookpot die groot genoeg is voor de asperges met water. Leg de asperges in het water, voeg een snufje zout toe en breng aan de kook. Laat een 4-tal minuten koken en zet van het vuur. Laat de asperges nog 10 minuten verder garen onder deksel. 

  2. Heb je een stoomoven? Stoom de asperges dan zo’n 8 à 10 minuten. 

  3. Spoel de citroen even onder koud water en snijd met schil en al in grove stukken. Doe (met schil en al, verwijder wel de pitten) samen met de chilipeper in het hakmolentje van je mixer.  Mix fijn, er mogen nog wat stukjes inzitten.  

  4. Smelt de boter in een pannetje 

  5. Dresseer de asperges op een grote schaal of op direct op de borden. Leg er enkele plakjes gerookte zalm op, daarbovenop de gehakte citroen met de chilipeper, overgiet met de boter en werk af met de verse munt en basilicum. 

Avondeten, lunch, Main Course
Belgisch
asperges

Dit is een recept uit het Goestjes Weekmenu. Wil je ook wekelijks een heerlijk weekmenu met 5 goeie recepten in je mailbox ontvangen? Die recepten maak je telkens klaar in een halfuurtje of minder én je krijgt er nog een boodschappenlijst bovenop. Yes? Klik dan hier om het alvast een weekje gratis uit te proberen!

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na