Dinnertime Lunchtime Recepten

Bloemkoolsoep to die for!

17 februari 2021
bloemkoolsoep goestjes amandelmelk bouillon

Stiekem droom ik ervan van dat mijn kindjes net zo graag gaan eten als ik!

Ik ben dan ook apetrots als Theo, ons zoontje van bijna tweeëneenhalf, curieus is en wil meekijken wanneer ik in de potten sta te roeren. Of als ie zelf in zijn eigen keukentje bezig is met ‘pasta’ of ‘pompoensoep’ te maken en dan fier afkomt, speelgoedpollepel in de hand, om mij te laten proeven.

Maar het meest vanal geniet ik als ik hem zie smullen van het eten dat ik heb klaargemaakt. En met soep is het gewoon ALTIJD scoren bij ‘ons kleine soepmonstertje.’ Heerlijk om dat ventje zijn boterhammetjes te zien doppen in een verse kom homemade soep!

Er moet dus wel steeds soep in huis zijn voor dat soepmonster. En ook voor mezelf eigenlijk, want soep is een van mijn favoriete tussendoortjes, of ik eet het bij de lunch. Daarom wordt er ten huize Goestjes meestal soep in grote hoeveelheden gemaakt. Dan verdwijnt er ook een deeltje in de diepvries, kwestie van het mezelf makkelijk te maken. Bovendien kies ik ook steevast voor the easy way en ga ik voor eenvoudige recepten die weinig tijd, techniek en ingrediënten vragen.

Zoals deze fluweelzachte bloemkoolsoep! Het enige wat je nodig hebt is een ui, een bloemkool, kippenbouillon en (ongezoete) amandelmelk. Ikzelf heb altijd de bouillon van Herkules in huis. Zij zijn een Gents bedrijf dat hun bouillon enkel met natuurlijke ingrediënten maakt. En boy, dat proef je!

Op de beelden bij dit recept werk ik de soep af met geroosterde amandelschilfers en za’atar. Uiteraard is deze afwerking superlekker, maar ze is ook volledig optioneel. Dus als de tijd je ontbreekt om de afwerking te maken: het kan ook perfect zonder!

PS: Het mooie handgemaakte keramiek in deze beelden leende ik van mijn goeie vriendin Nele. Tijdens de eerste lockdown lanceerde zij een mega-interessante online-lessenreeks keramiek draaien, van klei tot kom. Heb je zelf interesse om keramiek te leren draaien? Neem dan zeker een kijkje op haar website en wie weet draai jij binnenkort gewoon zelf je eigen prachtige soepborden en -kommen!

Het volledige recept voor de bloemkoolsoep vind je onder de foto!

bloemkoolsoep fluweelzacht en romig to die for

Bloemkoolsoep to die for

Ingrediënten:

  • 1 hele bloemkool, in roosjes verdeeld
  • 1 ui, grof gehakt
  • scheut olijfolie of andere vetstof naar keuze
  • 1 eetlepel kippenbouillon
  • 5 dl ongezoete amandelmelk
  • peper en zout naar smaak
  • Optioneel voor de afwerking: 4 eetlepels amandelschilfers, 1 eetlepel za’atar (Midden-Oosters kruidenmengsel, te verkrijgen in de supermarkt)

Recept:

  • Kook of stoom de bloemkool 5 minuten beetgaar en giet af. Gebruik dezelfde kookpot nu om de soep in af te werken.
  • Zet de kookpot op een gemiddeld vuur en doe 1 à 2 eetlepels vetstof in je kookpot. Stoof de ui 2 à 3 minuten glazig en voeg de bloemkool toe. Roerbak een kleine minuut en doe er dan de bouillon, amandelmelk en 5 dl water bij. Breng op smaak met wat zwarte peper en zout. Breng aan de kook.
  • Neem van het vuur en mix tot je een gladde, fluweelzachte soep krijgt. Is die nog wat te dik naar je goesting? Voeg dan wat extra water en amandelmelk toe (50/50).
  • Laat de soep nog eventjes doorkoken, breng indien nodige verder op smaak en serveer!
  • Wil je de afwerking ook maken? Rooster dan de amandelschilfers in een antikleefpan zonder vetstof tot ze goudbruin zijn (let op, ze verbranden snel!). Meng met de za’atar en serveer bij de soep.
Wil je deze bloemkoolsoep opnemen in je weekmenu? Klik dan hier om mijn starterskit maaltijdplannen te downloaden!
bloemkoolsoep

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na