Dinnertime Recepten

Een kidsproof kerstmenu voor je bubbeltjes!

14 december 2020
kinderkerst siemens val au vent kalkoen

Kerst zal dit jaar nog meer dan anders, een feest zijn voor het hele gezin. We zullen het in onze bubbel met onze bubbels erbij zo gezellig mogelijk proberen maken. In samenwerking met Siemens werkte ik een 100% kidsproof kerstmenu uit, van voorgerecht tot dessert.

De absolute topper van dit kidsproof kerstmenu is de feestelijke vol-au-vent van kalkoen met cranberries en bladerdeegsterretjes met daarbij puree van aardappel en knolselder! Een klein feestje op je bord dat zowel klein als groot zal bekoren!

Het recept voor de feestelijke vol-au-vent vind je onder de foto! Op de blog van Siemens vind je de rest van die kidsproof kerstmenu: mini pizza-kerstboompjes met groene paprika en salami als voorgerecht én een heerlijke tricolore chocolademousse als dessertje!

Wil je graag een stressvrije kerst dit jaar? Klik dan hier om mijn easy kerstmenu voor een stressvrije bubbelkerst te downloaden!

Feestelijke vol-au-vent van kalkoen met cranberries en bladerdeegsterretjes & puree van aardappel en knolselder

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de vol-au-vent van kalkoen met veenbessen:

  • 200 g kippengehakt
  • 200 g kastanjechampignons
  • vel bladerdeeg
  • 1 eigeel
  • bouillonblokje kip
  • 4 dl water
  • 400 g kalkoenfilet
  • Peper en zout
  • Vetstof naar keuze
  • 20 g boter
  • 20 g bloem
  • 4 bladerdeeggebakjes
  • 200 g veenbessen
  • 60 g suiker

Voor de kruidige knolselder-aardappelpuree:

  • 600 g knolselder
  • 300 g aardappelen
  • 1 theelepel verse tijm
  • 3 dl melk
  • 1 dl room
  • klontje boter

Recept:

Voor de vol-au-vent:

  • Rol het bladerdeegvel uit en leg op een snijplank. Snijd met een scherp mes sterretjes uit het bladerdeeg. Leg de sterretjes op een bakplaat en bestrijk met eigeel.
  • Doe het water samen met het bouillonblokje in een kleine kookpot en warm op tot het bouillonblokje volledig is opgelost. Breng de bouillon aan de kook. Eenmaal de bouillon kookt, kun je het vuur tot stand 7 verlagen zodat de bouillon nog lichtjes pruttelt. Kook er nu de gehaktballetjes ongeveer 2 minuten in gaar. Schep de balletjes uit de bouillon en zet opzij. Let op, de bouillon hebben we nog nodig!
  • Kruid de kalkoenfilets met peper en zout. Doe wat vetstof in grote kookpot en bak hierin de kalkoenfilets zo’n 2 à 3 minuten aan elke kant op stand 8 tot ze mooi goudbruin zijn. Haal uit de pot en snijd ze in hapklare stukken.
  • Gebruik nu dezelfde pot om je champignons in aan te stoven. Voeg indien nodig nog wat extra vetstof toe. Kruid de champignons met peper en zout. Doe de kalkoenstukjes en de gehaktballetjes bij de champignons.
  • Maak nu de saus. Doe hiervoor 20 g boter in een kleine kookpot en laat smelten . Als de boter gesmolten is, voeg dan de bloem toe en roer met een garde tot je een mooie roux krijgt. Voeg nu de kippenbouillon toe en roer. Verhoog het vuur naar stand 7 en breng de saus al roerend aan de kook. Laat kort even doorkoken. Voeg de saus bij de kalkoen, balletjes en champignons en roer goed.
  • Doe de veenbessen samen met de suiker in een kleine kookpot en roer. Breng zachtjes op stand 6 aan de kook. Laat enkele minuten zachtjes koken zodat de veenbessen wat geleiachtig worden, maar toch nog een mooie bessenstructuur hebben.

Voor de puree:

  • Schil de aardappelen en de knolselder en snijd in stukken van ongeveer 4 cm. Doe in een kookpot en voeg de melk toe. Vul verder aan met water tot de groenten net onderstaan. Kruid met zout. Breng aan de kook. Zodra de groenten koken, verlaag het vuur tot stand 7 en stel de timer in op 12 minuten. Prik na 12 minuten met een vork om te zien of de groenten zacht zijn. Indien nodig, laat je ze nog enkele minuten langer koken.
  • Giet de groenten af en doe de room en boter erbij. Mix met een mixer tot een grove puree. Er mogen hier en daar nog wat stukjes inzitten. Meng er tenslotte de tijmblaadjes door en breng op smaak met peper en zout. Voor de vol-au-vent van kalkoen met veenbessen:

Afwerking:

  • Verwarm je oven voor op 200 °C, stand 4D-hetelucht en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de bladerdeeggebakjes volgens de instructies op de verpakking. Bak ook de bladerdeegsterretjes zo’n 8-tal minuten af in oven.
  • Dresseer de borden met een schep van de knolselder-aardappelpuree. Leg op elk bord een bladerdeeggebakje. Vul dit rijkelijk met de vol-au-vent van kalkoen en schep ook wat van de vol-au-vent naast het gebakje. Werk af met de veenbessen en de bladerdeegsterretjes.

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na