Dinnertime Lunchtime Recepten

Tomatengallete met ricotta en gekarameliseerde ui

5 september 2022

Soms maak ik eens iets klaar dat zodanig lekker is dat het gewoon een misdaad is om het niet met zoveel mogelijk mensen te delen. Zo dus met deze overheerlijke tomatengalette met Ruby Red tomaten die ik in opdracht van BelOrta uitwerkte.

Als ge mij al wat langer kent, dan weet je dat ik een zwak heb voor groenten en fruit van bij ons. Ik ben er mee opgekweekt. Want mijn mama die zat vroeger dag in dag uit tussen de groensels. Ze had een exportbedrijf van groenten en fruit, dus bij ons waren er altijd goeie groenten recht van bij de boer bij de vleet.

Vroeger werd BelOrta bij ons thuis gewoon de Mechelse veiling genoemd. Ik ben als kind zelfs nog mee geweest, zag er de klokken draaien en de aanvoer in volle actie. Meer dan 1000 telers van bij ons leveren er dagelijks hun lokale groenten en fruit, die dan gedistribueerd worden tot in je keuken.

Ruby red tomaten

Zo ook bijvoorbeeld de Ruby Red tomaten waar ik mee aan de slag ging. Mannekes, ik wist al dat de ene tomaat de andere niet is, maar die Ruby Reds zijn toch wel echt heerlijke smaakbommekes. Een heerlijke intense smaak die echt prachtig tot haar recht komt in de tomatengalette die ik je vandaag met veel enthousiasme presenteer.

Please, maak deze galette eens klaar. Gij zult smullen (en tis amper werk)! Ik geef je er optioneel nog het recept voor cannellini boontjes met gekarameliseerde ui bij, met deze sidedish maak je van de tomatentaart een volwaardige, goed vullende maaltijd. Smakelijk!

Gelette van ruby red tomaten

Tomatengalette met ricotta en gekarameliseerde ui

Heerlijke tomatentaart die je moet proeven!

  • 2 à 3 uien (fijngehakt)
  • 1 vel bladerdeeg
  • 250 g ricotta
  • 4 à 5 Ruby Red tomaten van BelOrta
  • 1 blikje Witte cannellinibonen ((400g))
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 el honing
  • 10tal blaadjes verse basilicum (fijngehakt)
  • 1 ei (losgeklopt)
  1. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en laat er de ui zachtjes in karamelliseren gedurende ongeveer 20 minuten.

  2. Verwarm je oven voor op 200°C

  3. Als de uien klaar zijn, haal dan 2/3den uit de pan en doe in een mengkommetje. Meng met tijm, peper en zout.

  4. Rol het bakpapier met het bladerdeeg open. Beleg het bladerdeeg met de ricotta en blijf ongeveer 2 cm van de boord. Verdeel er mooi de plakken tomaat over. 

  5. Meng 3 el olijfolie met de honing en de basilicum. Overgiet de taart met dit mengsel en kruid naar smaak met peper en zout.

  6. Plooi de boordjes van de taart over en bestrijk met het losgeklopte ei. Bak 25 minuten in je oven. 

  7. Spoel intussen de witte bonen en doe bij de rest van de gekarameliseerde ui in de pan. Warm samen 5 minuten op, net voor de taart uit de oven komt. Serveer de taart met de boontjes. 

Appetizer, dinner, lunch
Belgisch
Tomaat

Dit heerlijke recept staat trouwens ook op het Goestjes Weekmenu. Wil je daar graag meer info over? Klik dan hier!

Galette van ruby red tomaten - goestjes

Ik creëerde deze post in samenwerking met BelOrta. Wees gerust, alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd.

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na